Nálunk a Húsvét el sem kezdődhet a sárgatúró nélkül. Mindenki imádja, és bármennyi sütemény is legyen az asztalon, mindig ez fogy el leghamarabb! Sonkával, kaláccsal isteni!
Ezt a finomságot Anyukámtól tanultam, de már a Nagymamám és a felmenői is így készítették, azóta sem változtattunk semmit a recepten! Na de vágjunk is bele, hogy időben az ünnepi asztalra kerüljön!
2. Egy teljesen hibátlan, karcmentes lábast vízzel kiöblítünk, ebben tesszük fel a tejet forrni. (Ha rúd fahéjjal ízesítenéd az ételt, akkor a hideg tejbe tedd bele, majd ha felforrt, akkor vedd ki belőle.) Ha felforrt, lehúzzuk a lángról és beleöntjük a tojást. Ezután visszatesszük, és ALACSONY lángon főzzük tovább.
3. FOLYAMATOS keverés mellett főzzük, amíg túrós állagú nem lesz, és a tej vízszerűvé válik. Nekem ez kb, 30-35 percig tartott.
4. A legvégén – ha a család szereti – jöhet bele a mazsola, ízlés szerint.
Ha őrölt fahéjad van, akkor ebből a végén tehetsz bele egy keveset. Ne sokat, mert akkor “koszosnak” tűnhet, ami nem étvágygerjesztő.
5. Ha a tej már vízszerű, akkor elkészültünk.
6. Jöhet a csöpögtetés. Ehhez szükségünk lesz egy másik edényre, amire a tésztaszűrőt tesszük. A szűrőbe terítsük bele a konyharuhát, majd óvatosan öntsük bele az elkészült sárgatúrót.
Ezután felszedjük a sarkait a kezünkbe, hogy egy szoros gömbben legyen a túró. Vigyázat, forró! Majd a cipőfűzővel kössük meg szorosan a törlőkendőt, hogy a gömb forma megmaradjon. Lógassuk fel valahová, ahol ki tud csöpögni. Természetesen tegyünk alá egy edényt, ami összegyűjti a kicsöpögött levet.
(Mi a kisgyerekek miatt mindig lefekvés után kezdjük elkészíteni, nehogy focilabdának nézzék. Nem vicc! :D)
Hagyjuk állni néhány órát (ha több időnk van, akkor inkább egy teljes éjszakán át), hogy szépen összeálljon és vágható legyen!
Viszonylag olcsó és hamar elkészül, ráadásul isteni finom, így minden fáradtságot megér!
Ha tetszett küldd el a barátaidnak is, hogy az ő asztalukról se hiányozzon ez a csoda!
Jó étvágyat & Kellemes húsvéti ünnepeket! ♥
Katerina.*