Alapvetően nem vagyunk “csirkeszárnyasok”. Általában csak mell és comb kerül csirkéből a tányérunkra. De egyszer ettünk ehhez hasonlót vendégségben, és akkor a párom megígértette velem, hogy csinálok neki. A múltkori nagybevásárláson szépen a kosárba is került egy tálcával, aztán ma végre rászántam magam.
Nekem nagyon pepecselős volt, mert sajnos sokat kellett tisztogatni a szárnyat, de utána már szépen beindult a dolog. Na, de így készült:
A fűszeres csirkeszárny:
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny (10-12 db)
- 3 dl tej
- 6-7 kanál liszt
- 3 tojás
- 1 csomag csirkés fűszersó (grilles, sült csirkés, csípős, az ízvilágodra van bízva, mindenhogy finom)
- bő olaj a sütéshez
(Bár nekem ez a mennyiség dupla bundát eredményezett, -amit én egyáltalán nem bántam-, de ha Te nem szereted a vastag a panírt, nyugodtan felezd le az adagot.)
Elkészítés:
- A szárnyat megmostam, megtisztítottam, majd a hajlatoknál 3 felé vágtam. (A szárnyvéget elteheted levesbe, én most nem éltem ezzel a lehetőséggel, hanem kidobtam.)
- Ezután a szárny felső és középső részét megfőztem sós-delikátos vízben.
- Eközben összekevertem a fűszeres tésztabundát. Semmi extra, a 3 tojást a tejjel, és a fűszersóval felvertem, majd annyi lisztet tettem hozzá, hogy jó sűrű masszát kapjak. Ha túl híg, akkor nem öleli át a husit a bunda, hanem lefolyik róla sütéskor az olajba.
- Amikor felfőtt a csirkeszárny, kivettem egy tányérra, és amikor lecsöpögött, beletettem a masszába.
- Olajat forrósítottam, és óvatosan beletettem a bundás szárnyakat.
- Sütés közben néhányszor átforgattam, hogy egyenletesen érje az olaj, majd amikor aranybarna lett, papírtörlőre kivettem hűlni.
- Mivel én a bunda mennyiségét a húson kevésnek találtam, újraforgattam a masszában, és visszatettem a már kész húst a forró olajba, és rásütöttem az újabb réteget. Ezt a lépést teljesen a Te ízlésedre bízom.
- A maradék tésztát belekanalaztam az olajba, és kis puffancsokat sütöttem belőlük.
A mártogatós:
Hozzávalók:
- 1 nagy doboz tejföl
- 2-3 gerezd fokhagyma
- oregánó
- só
- bors
- egy csipet cukor
- 1-2 evőkanál majonéz ízlés szerint
- 1 teáskanál mustár
Elkészítés:
Mindent jól összekavarok egy zárható edényben, majd a hűtőbe teszem tálalásig. Ennyi. A titok talán a kóstolgatás, így a saját szájízünk szerint készül a mártogatós. Mi fokhagymásan szeretjük, kicsit borsosabban, és most igazán jól esett volna bele egy kis tavaszi újhagyma, de nem volt itthon. 🙁
A hasábburgonya:
Én gyorsfagyasztott hasábburgonyát használtam, mert ennyi pepecselés után nem hiányzott volna, ha még 1-2 kiló krumplit meg kell hámoznom, fel kell szépen hasáboznom, és ki kell sütnöm. Anyukám biztos bevállalta volna, sajnos én türelmetlenebb vagyok.
Szóval 2 adag burgonyát kisütöttem, majd szimplán megsóztam. A mártogatós elég intenzív ízű, és a hús is elég fűszeres, így a krumpli most csak enyhén sós volt.
Tény, hogy nem egy könnyű, és nem egy diétás étel, de például hétvégén, amikor több időd van, érdemes rászánni azt az 1-2 órát.
Köszönöm, hogy benéztél! Ha tetszett a receptem, oszd meg a barátaiddal is, hátha elkészítik Neked! (nyilván jobban esik úgy) 😀
Katerina.*
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: