Mielőtt összejöttem a Párommal nem rajongtam a rakott krumpliért, pedig az Anyukámét lehetetlen volt überelni. Mivel ez a barátom egyik kedvence szinte minden héten el kellett készítenem neki. Egy napon aztán gondoltam egyet, és kicsit felturbóztam, hogy én is megszeressem. Így is lett!
Most megmutatom, hogy én hogyan készítem azóta is, hátha kedvet kapsz hozzá!
Bár tény, hogy 2 órát rá kell szánni a teljes procedúrára, de hidd el, megéri!
Hozzávalók: (32×20 cm-es tepsihez)
- 12-13 db közepesen nagy burgonya
- 6-8 szál virsli*
- 6-8 tojás
- 1 nagy doboz tejföl
- 2 fej hagyma (lila vagy vörös) **
- 15-20 dkg sajt
- só
- bors
- delikát/vegeta
* Virsli helyett/mellé mehet lecsókolbász, kolbász, császárszalonna, amit csak megkívánsz. Nálunk most a kímélőbb étrend miatt volt csak virsli.
** A hagymának a csípőssége teljesen eltűnik, de az isteni hagymaíz megmarad, gyerek mellett is bátran tehetsz bele!
Elkészítés:
- A krumplit alaposan megmosom, majd héjastól, hideg vízben felteszem főni 1 evőkanál só kíséretében. Addig főzöm, amíg a villa simán bele nem megy.
- A tojásokat megmosom, majd sózott, forrásban lévő vízbe teszem őket 13 percre.
- Feldarabolom a virslit, (vagy egyéb husit) és a hagymát.
- Ha a krumpli megfőtt, óvatosan leöntöm róla a forró levet, majd hideg víz alá teszem, hogy minél hamarabb lehűljön, és lehúzhassam a héját, majd karikázhassam.
- A tojásokat is hideg vízre szedem, majd ha lehűlt, felkarikázom.
- Előkészítem a tepsit. (Lemértem Neked, az én ősrégi darabom, amit örököltem 32×20 cm-es, és mindig pont tele lesz.) Kikenem zsírral az alját. Lehet olajjal is, ha nincs zsírod, de zsírral valahogy finomabb, ízesebb a végeredmény.
- Elkezdem belekarikázni a krumplit a tepsi aljába. Figyelek arra, hogy a lehető legtöbb felületet fedjem be. Erre jöhet egy réteg husi (virsli, kolbász, stb.), egy réteg tojás, egy réteg hagyma. Ezekre jön egy kevés só, bors és delikát.
- Ismételgetem a 7-es lépést addig, míg az alapanyagok el nem fogynak. Fontos, hogy legfelül krumpli legyen.
- Az utolsó réteg krumplira ráhalmozom a nagy doboz tejfölt, és elegyengetem. Erre jön egy kevés delikát.
- Előmelegítem a sütőt. (A miénken 3 fokozat van: kis esőcsepp, pizza, nagy esőcsepp- se fok, se semmi más, én mindent a pizzán sütök- ami körülbelül 180 foknak felel meg.)
- Betakarom alufóliával, de trükközök! 2 kiskanalat az ételbe szúrok, hogy kitartsa a fóliát, így nem húzza le a tejfölt, ha leveszem róla.
- 30 percig sütöm fólia alatt, ezalatt elrendezem a konyhai káoszt és lereszelem a sajtot. Félóra után leveszem róla a fóliát, csipesszel vagy kendővel óvatosan kihúzom a kanalakat, majd meghintem bőségesen a reszelt sajttal.
- Ezután addig sütöm, míg a sajt gyönyörűen rá nem pirul.
Az eredmény: Hihetetlenül gusztusos, illatos és ínycsiklandozó! Mmmmmmmm ♥
Jó étvágyat mindenkinek!
Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett, oszd meg a barátaiddal is, hátha kedvet kapnak így elkészíteni ezt a csodát!
Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzéseimről, kövesd a Facebook oldalamat, ha bármi kérdésed van, írj nekem üzenetet!
Visszavárlak! ♥
Katerina.*
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: